ArThalia
Miercuri.08.09.2010. 03.20. *
Bine ai venit, Vizitator. Trebuie să te autentifici sau să îţi creezi un cont.
Ai pierdut sau nu ai primit emailul care conţine codul de activare al contului?

Autentifică-te cu numele de utilizator, parola şi precizează durata sesiunii.
Noutăţi: Vă amintesc:

Căutăm moderatori

Pagina principală   Forum   Ajutor Caută Autentificare Creează un cont  
collapse

Pagini: [1]   In jos
  Imprimă  
Autor Subiect: Cum stăm...cu formarea profesională a celor din culise?  (Citit de 1229 ori)
0 Utilizatori ÅŸi 2 Vizitatori pe acest subiect.
Geri LX
administrator
Veteran
*

popularitate: +7/-1
Deconectat Deconectat

« : Luni.05.11.2007. 00.29. »

Ştim cu toţii, cei care avem oarecare experienţă, ce greu se formează un om în meseriile specifice din culisele scenelor. Indiferent dacă e luminist, recuziter, maşinist, sau se ocupă de costume,... etc.

Mă întreb însă, ÅŸi întreb,... există pentru toÅ£i aceÅŸtia un sistem de formare profesională? Nu e retorică întrebarea. Poate eu nu ÅŸtiu ÅŸi chiar există.  Smiley

Dacă da,...unde?
Dacă nu,...ar trebui să existe?
Memorat

Libertatea de opinie, de exprimare a acesteia, este mai presus de convingerile personale.
...Chiar şi de convingerile unei majorităţi date de o conjunctură.

Cine nu e de acord cu mine,...nu e obligatoriu împotriva mea!
anamora
Membru

popularitate: +1/-0
Deconectat Deconectat

« Răspunde #1 : Miercuri.07.11.2007. 11.39. »

Asta intr-adevar este o problema. Nu stiu daca exista o scoala anume, dupa ce am vazut eu pana acum totul se invata la locul de munca. Depinde , este adevarat de la cine inveti si cat de mult iti doresti sa inveti treaba asta.
In ultimii ani, exista o problema ........si anume din ce in ce mai putin tineri imbratiseaza aceste meserii si asta din cauza salariilor in primul rand. Este foarte greu sa ii atragi in acest domeniu si sa le oferi mai nimic. Sa zicem ca sunt pasionati si ca accepta acest lucru, iti ia ceva vreme sa ii formezi sa le imprimi un anumit mod de gandire .
Memorat

anamora
Geri LX
administrator
Veteran
*

Deconectat Deconectat

« Răspunde #2 : Miercuri.07.11.2007. 14.53. »

Aşa este. Aceste meserii sunt în principal meserii vocaţionale. Pe care nu prea poţi să le faci calumea dacă nu-ţi place ceea ce faci. Iar procesul de învăţare depinde mult, foarte mult, de aceasta... de plăcere=satisfacţie profesională. Sunt detalii, multe detalii ale meseriei pe care nu le poţi învăţa decât lucrând şi ...furând de la alţii mai experimentaţi. Dar tot ar trebui să existe o bază tehnică general valabilă specifică fiecărei meserii. Care, în lipsa celor mai experimentaţi, ar putea fi însuşită într-un sistem de formare. Nu doar salariile îi descurajează pe noii veniţi ci şi faptul că se trezesc într-o cu totul altă lume, fără să aibă nici o pregătire, de bază, în domeniu.
Memorat

Libertatea de opinie, de exprimare a acesteia, este mai presus de convingerile personale.

AbraMack
Membru

popularitate: +0/-0
Deconectat Deconectat

« Răspunde #3 : Sâmbătă.10.11.2007. 18.04. »

"Nu doar salariile îi descurajează pe noii veniÅ£i ci ÅŸi faptul că se trezesc într-o cu totul altă lume, fără să aibă nici o pregătire, de bază, în domeniu." ... si asa intram in vesnicul cerc vicios al Romaniei: pentru a studia, ai nevoie de bani. Pentru a avea bani, trebuie sa lucrezi. Daca lucrezi (in Teatru), nu mai ai nici o sansa pentru a studia fiindca munca in teatru e, ca sa citez un personaj cunoscut, "cronofaga"  Tongue

Si-atunci? Solutia? Facem ce ne place pe bani putini sau mergem sa lucram in scarba pe bani mai multi?

Personal, am avut sansa sa lucrez in Teatru dintr-o intamplare dar si gratie a doua prietene, carora le si multumesc: Codruta P si Mirela I, si pot spune ca desi la un moment dat "eram satula", as da orice in momentul acesta sa mai fiu in peisaj...

Cred ca, pana la urma, ceea ce iti aduce cele mai mari satisfactii spirituale e sa faci ce iti place si... sa ai norocul sa poti suplini partea financiara dintr-alta parte...

Cu scoala de actorie stim cu totii cum merge... Scoala de sufleur nu exista, fiindca nu exista aceasta meserie in niciun alt teatru din Europa..Cat despre celelalte meserii (recuziter, costumier,electrician, masinist etc )... nu ma bag, ca nu stiu...  Undecided

Eu cam asta am avut de zis... Tongue Dar... mai gandesc...

Memorat

Geri LX
administrator
Veteran
*

Deconectat Deconectat

« Răspunde #4 : Sâmbătă.10.11.2007. 18.47. »

În general în lumea ...bună...profesiile vocaţionale...sunt destul de bine plătite. Exclud aici ocupaţiile gen hobby sau ...de amatori, mă refer la profesionişti.
Din păcate...aşa cum spui, sunt profesii cronofage (îmi place expresia) şi e imposibil pentru cineva care lucrează în domeniu să mai aibă şi un alt servici, stabil. Iar modalităţile ...colaterale, de a face un ban, sunt sporadice şi nesemnificative în ceea ce priveşte asigurarea unui trai decent.
Rămâne satisfacţia...dacă există. Şi aceasta trebuie să provină din ...ceva... E mult de discutat în acest sens şi nu vreau să deviez discuţia.

Revin aşadar...dacă ar exista o formă de ...formare, care să asigure o bază de plecare celor interesaţi să lucreze în domeniu,...poate ar fi mai mulţi cei care ar îmbrăţişa aceste ...meserii. Bineînţeles că aceste forme de pregătire ar trebui şi promovate corespunzător.
« Ultima modificare: Sâmbătă.10.11.2007. 23.33. de către Geri Lx » Memorat

garcon
Nou pe forum
*

Deconectat Deconectat

« Răspunde #5 : Duminică.20.01.2008. 06.19. »

"Scoala de sufleur nu exista, fiindca nu exista aceasta meserie in niciun alt teatru din Europa..."

Sorry, dar informatia asta e falsa. Cunosc ca si in alte tari europene exista sufleuri. Chiar daca stau in randul intai din stal, deci la vedere.
Memorat
Geri LX
administrator
Veteran
*

Deconectat Deconectat

« Răspunde #6 : Duminică.20.01.2008. 11.17. »

Sorry, dar informatia asta e falsa. Cunosc ca si in alte tari europene exista sufleuri. Chiar daca stau in randul intai din stal, deci la vedere.

Interesant...şi eu ştiam ceea ce spunea AbraMack. Poţi să ne dai ceva exemple...? (nu sunt deloc ironic,...doar curios. Smiley )
Memorat

AbraMack
Membru

Deconectat Deconectat

« Răspunde #7 : Miercuri.25.02.2009. 02.24. »

..Da...si eu as fii foarte curioasa insa se pare ca Garcon nu mai intra pe aici... Eu stiu ca pana la scena, colegii se ajuta intre ei...La scena, e deja alta treaba si fiecare actor are interesul de a stii textul deoarece contractele sunt pe durata limitata...
Dar Garcon, daca stii date concrete, impartaseste-ni-le si noua... Serios ca ma intereseaza in care alta tara din Europa mai sunt angajati sufleuri, cu carte de munca, pe post bine determinat!
Nu de alta, dar as vrea sa emigrez acolo! Smiley

Numai bine. Respect!
Memorat

Pagini: [1]   In sus
  Imprimă  

Schimbă forumul:  

* Åžtiri culturale

- aici propuneţi surse -

• Presă centrală
  • Bucuresti
  • Timisoara

• completaÅ£i lista
    făcând propuneri
    de site-uri

* noutati tehnice

- aici propuneţi surse -

• stiri diverse
  • discutii din forumuri

• completaÅ£i lista
    făcând propuneri
    de site-uri

mini-enciclopedia scenei ÅŸi spectacolului

Participaţi la proiect!

* online recent
    • Dot Vizitatori: 5
    • Dot Ascuns: 0
    • Dot Utilizatori: 0

There aren't any users online.

* ultimele mesaje
    Electroacustica in aer liber de către DJ_CC
    [ Sâmbătă.04.09.2010. 20.42.]

Linkuri utile- sonorizare de către DJ_CC
    [ Sâmbătă.04.09.2010. 20.29.]

Lavalierele şi ...identificarea personajului. de către DJ_CC
    [ Sâmbătă.04.09.2010. 20.07.]

Ordonanţa de Urgenţă 58/2010 (...celor cu venituri din activitati independente) de către Geri LX
    [ Miercuri.01.09.2010. 15.37.]

Noi facilităţi pe forum de către Geri LX
    [ Luni.30.08.2010. 20.54.]

"NOAPTE BUNA, ROMANIA, ORIUNDE TE-AI AFLA !" de către Geri LX
    [ Luni.23.08.2010. 22.56.]

OUG nr. 63/30.06.2010 loveste fara mila institutiile culturale de către melindaagnes
    [ Sâmbătă.24.07.2010. 23.20.]

Lege noua... de către cris
    [ Joi.22.07.2010. 17.43.]

Creat cu MySQL Creat cu PHP Powered by SMF 1.1.11 | SMF © 2006-2007, Simple Machines LLC
    SimplePortal 2.3.2 © 2008-2010, SimplePortal
    Traducerea în limba română © 2006-2007 www.smf.ro
    Validat cu XHTML 1.0! Validat cu CSS!